Pages

nuff

Tuesday, September 20, 2011

Permandangan Muka Bumi Dari Angkasaraya

Memandangkan mereka di lambung tinggi oleh roket ke angkasaraya untuk di hantar ke Stesen Angkasa Antarabangsa(ISS), seorang angkasawan kesunyian telah mengambil gambar ke arah permukaan bumi dalam masa selang beberapa minit atau saat. Angkasawan yang bertanggungjawab mengambil gambar ini adalah James Drake dimana beliau mengambil 600 imej tersebut dan menggabungkannya bersama-sama menjadi sebuah karya yang dinamakan 'Time-Lapse Video'.

Video ini bermula di Lautan Pasifik dan berterbangan ke Amerika Utara dan Selatan sebelum matahari terbit arah Antartika. Kelihatan juga rangkaian neuron(lampu) bandar-bandar pada waktu malam yang mengagumkan serta-merta disambung keajaiban ribut kilat di luar pantai selatan Mexico dan ke Pasifik.

Ia mengambil masa kira-kira satu minit untuk terbang dari Vancouver Island ke selatan Chile(bukan lada yee, tp di Amarika Selatan). Mengikut masa yang sebenar di ISS mengambil masa yang lebih lama untuk menyiapkan video ini, oleh itu marilah kita mengenjoykan diri untuk menikmati permandangan ciptaan yang maha Esa ini..




Friday, September 16, 2011

Keadaan 6 Bulan Selepas Tsunami Di Jepon

Sedar tak sedar duk mengandap depan pc ni rope2 nya dah 6 bulan lamanya masa yang berlalu dari tarikh berlakunya peristiwa bencana alam tsunami 11 Mac 2011, di Jepun. Agak2 yang duk di Malaysia ni x rase ke nak2 jenguk bagaimana keadaan sekarang si sekitar tempat berlakunya hentaman ombak ganas dimana ia telah melintang pukangkan segala binaan yang didirikan oleh umat manusia Jepun di sana...

Pisau Cukur Mencukur Dimana-Mana Sahaja

Pisau cukur + kamera(kreatif) = Awesome

Saturday, September 10, 2011

Ketegangan Di Jepun (AWAS - 18SXXXXL)



AMARAN : SEBARANG GANGAUN YANG MUNGKIN BERLAKU DI MINDA ANDA ADALAH BUKAN SALAH ADMIN BLOG INI..
KERANA ANDALAH YANG MENENTUKAN UNTUK MELIHATNYA...























WHAT???????

3 Budak Sengal Jadi Anime Cute

Lol dude(Moy Moy Palaboy) + Cute Anime = Pening kepala nak lihat mana satu......


Berlian 'Mata Emas' Dilelong RM8.42Juta..Juta..Juta....

CLEVELAND - Satu berlian berwarna 'kuning telur' yang dikenali sebagai Golden Eye dilelong pada harga AS$2.8 juta (RM8.42 juta).
Pemenang bidaan berlian itu tidak didedahkan kerana Perkhidmatan Marshal Amerika Syarikat (AS) akan memeriksa latar belakang pembeli baharunya terlebih dahulu samada betul2 ada duit atau tidak.
Berlian itu dilelong kelmarin dengan 16 orang menyertai bidaan untuk memilikinya.
Ia merupakan milik seorang ahli perniagaan di Ohio, AS yang disabitkan dengan kesalahan penggubahan wang haram dan konspirasi.

Menurut pendakwa raya, ahli perniagaan itu cuba untuk menjual berlian itu dan sebuah hartanah yang pernah menjadi milik bekas petinju terkenal, Mike Tyson kepada seorang ejen Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) yang sedang menyamar pada harga AS$19.5 juta (RM58.64 juta) selain sebuah bot nelayan.
Berlian itu kemudian dirampas oleh kerajaan.
Bidaan di online bermula pada Selasa lalu dengan hanya empat pembida sebelum bertambah menjadi 16 pembida. - Agensi



Thursday, September 1, 2011

Asal Usul Lagu Negaru-Ku


Lagu Negaraku dijadikan lagu kebangsaan pada tahun 1957. Nada asli lagu Negaraku telah diambil daripada lagu keroncong bertajuk Terang Bulan, sebuah lagu yang popular pada masa tu (the state anthem of Perak). Pada masa tu, 11 negeri di Malaya (ketika tu) mempunyai lagu negeri masing-masing. Tunku Abdul Rahman, pada masa tu Perdana Menteri mencadangkan untuk memilih lagu kebangsaan yang sesuai. Satu pertandingan telah diadakan dan penyertaan telah mendapat sambutan dari serata dunia. 514 penyertaan telah diterima tapi tiada satu pun yang sesuai. Kemudian pemimpin tertinggi kerajaan membuat keputusan untuk memanggil composer terkenal. Composer yang telah terpilih ialah Benjamin Britten, Sir William Walton, Gian Carlo Menotti and Zubir Said (pencipta lagu singapura). Tetapi usaha mereka juga sia-sia.


Selepas tu, pemimpin kerajaan terfikir untuk mengambil lagu kebangsaan Perak sebagai lagu kebangsaan. Lirik baru telah dicipta. Pada masa tu, melodi lagu ni (semasa masih sebagai lagu kebangsaan perak) adalah sangat popular di Singapura & Malaya dengan tajuk Terang Bulan.
Sebenarnya, nada lagu Terang Bulan ini sama seperti lagu Mamula Moon berasal dari island of Mahe di Seychelles. Tempat tinggal Sultan Perak satu masa dulu. French band selalu membuat persembahan dengan tune ni. Sejarahwan percaya lagu Mamula Moon dicipta oleh Pierre Jean de Beranger dengan mendapat idea daripada French Poet pada abad ke-19.

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mga