Pages

nuff

Monday, February 14, 2011

Salman Rushdie aka. Salhseorganak Dajjalie..

SIAPAKAH SALMAN RUSHDIE ?

Pada penghujung tahun 1980-an, kalau tidak silap penulis tahun 1988 . Ketika itu penulis masih menuntut di salah sebuah IPTA tempatan. Dunia Islam telah digegarkan dengan sebuah novel "The Satanic Verses" karangan seorang Zindik bernama Salman Rushdie. Isi kandungannya jelas menghina Islam, Nabi Ibrahim a.s, Rasulullah s.a.w., malaikat Jibrail, isteri-isteri Nabi, para sahabat dengan tuduhan-tuduhan palsu.

Penerbitan novel ini telah memarahkan sesetengah manusia dan menggembirakan sesetengah yang lain. Kaum muslimin amat marah dan telah mengadakan tunjuk perasaan secara besar-besaran di seluruh pelosok dunia sehingga gugur beberapa jiwa di antaramereka.

Ketika itu meletuplah ledakan kemarahan umat Islam di seluruh dunia. Badan-badan Islam sedunia seperti Majma' Fiqh Islami, Majlis Islam Tertinggi Algeria, badan-badan Islam di Pakistan, hai'at-hai'at Islam di Yaman, Rabithah Alam Islami, Majma' Buhus Islamiyah di Kaherah telah menghukum murtad ke atas Salman Rushdie.

Kemuncak dari kemarahan tersebut, Al-Marhum Imam Khomeini telah mengeluarkan fatwa menghalalkan darah penulis novel tersebut dan menawarkan hadiah 5 juta dolar bagi sesiapa yang dapat memancung kepalanya. Fatwa ini masih berkuat kuasa sehingga sekarang yang menyebabkan dia bersembunyi sehingga sekarang. Tiba-tiba nyawanya menjadi lebih mahal dari jumlah wang yang dipungut dari hasil menjual daki-daki khayalannya.

LATARBELAKANG SALMAN RUSHDIE

Beliau dilahirkan pada bulan Jun 1947 di Bombay, India. Ayahnya seorang murtad bernama Anis Rushdie. Memulakan persekolah di sekolah missionari Kristian. Setelah berhentinya peperangan antara India dan Pakistan, keluaraga ini telah berpindah ke London iaitu pada usia Salman rushdie 13 tahun. Beliau meneruskan persekolahan di sekolah menengah Rughy, london. Kemudian ke fakulti sejarah, Kolej King, Universiti Cambridge. Setelah menamatkan pengajian beliau gagal mendapatkan pekerjaan di London lalu beliau pulang semula ke Pakistan dan bekerja di stesen televisyen Pakistan. Beliau dipecat dari stesen televisyen tersebut setelah para pekerja lain yang rata-ratanya Islam terperanjat dengan

kata-kata dan pendapat Salman Rushdie yang menghina Islam dengan keterlaluannya. Beliau kembali ke London dengan perasaan kecewa dan putus asa. Api kebenciannya terhadap Islam semakin bertambah. Dia berjaya mendapat pekerjaan di sebuah mess media dan mula beralih kepada bidang penulisan.

Novel pertamanya "Grimus" pada tahun 1975 tidak mendapat sambutan. Beliau kecewa dan meninggalkan bidang penulisan selama 5 tahun. Kemudia dia berkahwin dengan seorang wanita Inggeris bernama Clarisa Luward yang mempunyai banyak kenalan dengan para penerbit. Beliau menerbitkan novel ?Midnight?s Children? yang mengisahkan keadaan anak-anak liar , dengan hati yang kosong dari nilai-nilai agama dan iman. Beliau sendiri mengakui bahawa dia sendiri adalah salah seorang dari watak tersebut yang di dalam hatinya tiada setitik iman pun. Novel ini mendapat sambutan sehingga mendapat hadiah Booker Prize di London kerana kebetulan ia menentang polisi pemandulan lelaki di India oleh bekas PM India, Indira Ghandi.

Beliau seterusnya menghasilka novel ?Shame? pada 1983, tetapi gagal dipasaran. Setelah puas mempergunakan isterinya itu, dia diceraikan, apatah lagi namanya sudah mula dikenali. Beliau mengahwini seorang penulis wanita berbangsa Amerika iaitu "Marrianne Wiggins" dan menjadikanya jamabatan baru menyampaikan tulisannya kepada para penerbit Amerika pula. Setiap tulisannya akan mengandungi satu ruang kezindikan dan penghinaan terhadap Islam. Demikianlah Salman Rushdie yang mendapat peluang dan galakan dari penerbit Inggeris dan missionari Kristian yang tidak pernah lalai dari memberikan pukulan-pukulan mereka tehadap Islam.

Akan tetapi novelnya pada tahun 1988 yang diterbitkan oleh Penerbit Viking iaitu The Satanic Verses inilah yang telah memasyurkan namanya secara luar biasa. Pada mulanya buku ini tidak laku sehinggalah penerbit viking menjualnya kepada penerbit Penguin. Tanpa disangka-sangka buku ini laris jualannya setelah ia melahirkan kemarahan umat Islam kerana suatu panitia bergerak bagi hal ehwal Islam di Britain telah menemui buku ini.

The Satanic Verses ini telah menuduh dan mencerca peribadi Nabi Ibrahim a.s., para malaikat, Nabi Muhammad s.a.w., para sahabatnya, para isteri Nabi dan para isteri sahabat dan mensifatkan mereka sekalian dengan kata-kata lucah dan perkataan yang rendah sekali. Kaum muslimin di London telah menyeret penulis ini ke mahkamah. Malangnya undang-undang Inggeris tidak menghukum orang yang mencerca Islam, atau mencaci kesucian dan aqidah muslimin. Selepas itu barulah badan-badan Islam diseluruh dunia memfatwakan Salman Rushdie murtad dan munculah fatwa dari Iran yang terus melenyapkan Salman Rushdie sehingga kini.

Imam Ishak bin Rawahaih: kaum muslimin sepakat mengatakan bahawa sesiapa yang mencaci Allah, Rasulnya atau menolak firman Allah atau membunuh Nabi, maka dia kafir, meskipun dia mengakui segala apa yang diturumkan Allah dari wahyunya.

Imam Malik: "Siapa yang mencerca Nabi s.a.w. terus dibunuh dan tidak perlu disuruh bertaubatlagi."

Nama buku terbaru Salman Rushdie ialah 'Shalimar The Clown'. mengisahkan budak lelaki kashmir menjadi pejuang Islam, tersenarai untuk menerima hadiah 'booker' tahun ini. Keputusan pada 10 okt 2005. Insyallah bakal mencetuskan lagi kontroversi di dunia Islam. Menceritakan secara terperinci bagaimana seorang guru agama menjadikan seorang budak lelaki Islam seorang pengganas.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mga